50 de ani de rugby la Bārlad

50 DE ANI! Acestia sunt anii care au trecut de cand rugbyul sport al barbatiei si curajului, al tenacitatii si perseverentei, s-a nascut si a prins radacini adanci si viguroase in "solul fertil"al batranului nostru oras moldav.

Era in toamna anului 1955 cand, tinarul si proaspatul absolvent al facultatii de constructii din Iasi si component al echipei de rugby Politehnica Iasi, inginerul Ionel Mirea, a poposit pe santierele orasului nostru. Acesta poate fi socotit ctitorul si dascalul care a avut curajul sa adune si sa pregateasca un colectiv de tineri hotariti - asa cum ne spune Mircea Paiu, fost jucator si antrenor - sa-i urmeze ideea nebanuid atunci ca aceasta joaca de adolescent va intruchipa si va deveni o mare echipa de rugby, numita la inceput "Constructorul", apoi din 1962 "Rulmentul" si din 2007 "Rugby Club" Barlad.

S-a pornit la drum cu un grup de militari l-a care s-au adaugat cativa flacai barladeni ca: Paiu, Cozma, Vasiliu, Dobrescu, Gadei, Mares, precum si unii tineri cu experienta in ale jocului veniti de la Iasi: Melinte, Manescu, Balcan, Pitrop, precum si cativa tineri din Brasov: Paun, Calalb, Turlacu.

Urmare a unor rezultate bune si foarte bune obtinute in anul 1956, in jocuri amicale cu echipe consacrate din Iasi, Tecuci si Bucuresti, in anul urmator, 1957, echipa a participat in Campionatul Republican, Divizia B. Beneficiind si de serviciile reputatului antrenor Tenescu Dragos, in acelasi an, 1957, echipa a castigat seria promovand in Divizia Nationala A.

Numai dupa 5 ani de rugby Barladul a devenit un mare centru rugbystic al tarii, un mare furnizor de jucatori pentru foarte multe echipe din Divizia A, din care, in scurt timp au ajuns la echipa nationala.

In decursul anilor echipa de seniori a disputant mai multe meciuri internationale: in 1960 joaca primul meci cu Poznan (Polonia), la 21 mai 1961 primeste vizita echipei Lokomotiv Leipzig si tot in 1961 cu Czarny Bytum, apoi cu Minier Pernic din Bulgaria, cu Moulionaix din Franta sau Pertshire din Scotia.

Clubul , de-a lungul timpului , a avut in componenta individualitati de certa valoare dar, in primul rand in atentia antrenorilor, a fost ECHIPA, un bloc monoton format din oameni cu o comportare demna, atat in teren, cat si in afara lui. De aici au iesit si rezultatele foarte bune obtinute de-a lungul timpului, printre care amintim: in editia 1966-1967 locul VI, in editia 1981-1982 locul VII, iar cea mai buna clasare a fost in campionatul 1986-1987 locul IV. Cel mai pretios trofeu al rugbyului barladean a fost obtinut in 1986, Cupa Romaniei intr-o finala memorabilia cu REMIN Baia-Mare scor 6-3 si in 1987 aceeasi cupa dar pentru echipe de tineret in finala cu Poli Iasi, scor 15-12.

Toate aceste rezultate nu se puteau implini fara maiestria antrenorilor care au trecut pe la carma acestei echipe de-a lungul acestei jumatati de secol. Iata-i in continuare pe cei ce au atacat perfomanta cu echipa de seniori: IONEL MIREA, NICOLAE BALCAN, DRAGOS TENESCU, MIRCEA PAIU, DUMITRU MANOILEANU, VIOREL CALIN, VIRGIL MIHALASCU, LUCHIAN CIORICI, MARIN RAINEA, GHEORGHE BALTARETU, PETRE FLORESCU, TRAIAN CIORICIU, IOAN HARNAGEA, GELU CAUIA, EDURD SUCIU.

In cei 50 de ani de existenta, in rugbyul barladean s-au consumat energia si pasiunea mai multor generatii de sportivi. De aceea atentia selectionerilor echipei nationale a fost indreptata permanent spre pepiniera barladeana. Va prezentam in continuare cāteva nume de jucatori ce au imbracat tricoul primei reprezentative, a lotului divizionar B sau a lotului de tineret a Romaniei: GELU MELINTE, GHEORGHE RASCANU, NECULAI POSTOLACHE, SERGIU BARGAUNAS, PETRE MOTRESCU, MIHAI BUCOS, VIRGIL MIHALASCU, PETRE FLORESCU, STEFAN CRISTEA, NICOLAE DUTA, SPIRU SPIRATOS, VASILE HOLBAN, AUREL DRANGA, TRAIAN CIORICIU, LIVIU HODORCA, SORIN SECELEANU, IOAN HARNAGEA, LUCA ABUTOAIE, SANDU CIORASCU.

Ca o recunoastere a scolii barladene de rugby F.R.R. a rasplatit orasul cu organizarea mai multor meciuri internationale, dintre care amintim: in 1985 meciul Romania -Tunisia, in 1986 Romania - Portugalia, in 1989 Romania B - Samoa.

Nu putem trece peste acest istoric fara a aminti ca toate aceste performante s-au bazat si pe munca unor antrenori de copii si juniori care in decursul timpului au alimentat neintrerupt loturile nationale de juniori si lotul primei echipe de seniori a orasului. Respect deosebit pentru: Marin Rainea, Victor Olaru, Coja Zizi- Eugen, Nedelcu Constantin si Ioan Harnagea.

Dupa anii 1990 rugbyul barldean a suferit nenumarate transformari datorate si conditiilor socio-economice, dar nu si-a pierdut cu nimic din acel potential pe care l-a dovedit de-a lungul timpului. Astfel au inceput sa apara rezultate la nivel de junori prin castigarea de locuri pe podium la Turneele Finale si de propulsarea unor sportivi la loturile reprezentative. In momentul de fata in activitatea de antrenorat funtioneaza antrenorii, Harnagea Ioan, Popa Ciprian, Gambuta Marius si Tufaru Dan care spre meritul lor au slefuit noi tinere talente dintre care amintim: TONITA OVIDIU, CHIRIAC GEORGE, CIORICIU COSMIN, BEJAN MARIUS, HARNAGEA VLAD , TONITA GEORGIAN, MICU LAURENTIU, BOLAT PAUL, GRAUR CATALIN, DIMOFTE IONUT , ZEBEGA BOGBDAN.

Incheiem acest scurt istoric cu un citat consemnat de Geo Raetchi "sa stringem simplu, sincer si barbateste mana celor care au dus mai departe stafeta pasiunii, cu credinta ca rugbyul barladean va fi mereu un generos izvor de talente pentru sportul romanesc". Sa ne scuze cei care nu au fost aminti?i īn acest articol dar asteptam opiniile, sugestiile propunerile si completarile pozitive ale dumneavoastra pe adresa blogului nostru.